VAD VI KALLAR SWEATSHOPS

| Jennifer

Har ni sett Aftonbladets nya serie om sweatshop? Om inte, rekommenderar jag er verkligen att göra det. Jag har sedan tidigare fått en föreståelse om hur orättvisa och felaktiga förhållanden de som jobbar i dessa så kallade sweatshop lever. Med aldrig någonsin hade jag kunnat föreställa mig att det var något likt så hemskt som det framvisades i serien. När jag söker på Google för en definition av sweatshop får jag upp detta "en fabrik eller verkstad, särskilt i klädindustrin, där arbetare är anställda vid mycket låga löner för långa timmar och under dåliga förhållanden". I serie om modeindustrins baksida följer vi bloggarna Sarah Tjulander och Lisa Tellbe som får uppleva allt med egna ögon. Uppleva något som är en vardag för på miljontals människor världen över. Att alla dessa människor dagligen kämpar för oskäliga löner som knappt ger dem mat på bordet för dagen.

Jag kommer på mig under seriens gång att jag sitter där och gråter när jag får höra om dessa människors liv, deras historier och deras drömmar i livet. Dessa människor är exakt likadana som oss, drömmar om utbildning, jobb man brinner för och att en dag i framtiden få bilda en egen liten familj. Det är så extremt orättvist att dessa människor troligen aldrig kommer att få uppleva dessa saker. En annan insikt som föll mig i tanken var hur jag och säkert många i min närhet indirekt stöttat dessa omänskliga levnadsförhållanden genom att köpa kläder på dessa etablerade modehus. I framtiden kommer jag tänka efter både en och två gånger innan jag köper den där billig tröjan. Mitt sätt att konsumera ska inte gå ut över någon annans rätt att få leva.

Du och jag som läser detta är så otroligt lyckligt lottade. Vi lever i en orättvis värld och jag finner knappt ord att uttrycka det obehag jag känner just nu. Det är dags att sätta ner foten och stå upp för dessa människor. En kan inte göra allt, men alla kan vi tillsammans göra något! / Jennifer

Gillar

Kommentarer