HUR MAN FÅR A I ALLA ÄMNEN

| Stina

Idag sattes alla betygen, och jag gick ut 3an med A i alla ämnen, förutom ett. Jag är så himla stolt över mig själv och det känns så sjukt att jag aldrig mer kommer behöva slita vid en skolbänk (tills jag ska plugga vidare då!). Allt detta slit och all stress, varje morgon jag gått upp tidigare, och varje sömnlös natt ligger nu bakom mig. Det känns lite konstigt, att skolan som tillhört ens vardag i hela 13 år (!!) nu är över. Den 9 juni, om exakt 10 dagar, så är det min tur att springa ut. Att jag lyckades kamma hem så himla bra betyg gör mig så stolt, och har fyllt mig med lycka de senaste dagarna. Jag kan helt ärligt inte beskriva min lycka!


För ett litet tag sen, rättare sagt början av våren som jag kände att allt var hopplöst. Jag hade så mycket annat på tankarna än skolan. Många roliga jobb började rulla in, jobb som faktiskt rättare sagt är drömjobb enligt mig. Detta resulterade i att jag satsade på jobb och la skolan (som alltid varit väldigt viktig för mig) åt sidan så den hamnade i kläm. Ett tag funderade jag på att bara göra det jag behövde (dvs satsa på lägre betyg) då jag var så himla stressad och allt kändes så himla jobbigt. Jag hamnade efter, och i ämnen jag tidigare haft A i kom att bli mina F-varningar. Att jag fick dessa F-varningar fick mig att tänka om. Jag hade skippat prov, väldigt viktiga och avgörande prov, och gick sällan till skolan. Där någonstans vände allt. Jag insåg att mitt beteende inte fungerade, och även fast det kändes för sent då jag ungefär hade ett halvår av olika kurser att ta igen bestämde jag mig. Jag prioriterade inte bort jobben jag hade fått, då jag älskar dom, utan bestämde mig för att dessa sista två månader fick vara så in åt helvete stressiga. Mina vänner började märka hur jag försvann allt mer. Jag var inte längre med på de mysiga drick-latte-och-snacka-skit-fikorna på diverse caféer runt om i innerstan, vilka jag också saknade väldigt mycket. Men jag hade bestämt mig. Jag gick runt och pratade med mina lärare för att se vad jag hade missat och behövde ta igen, vilket var en skrämmande syn då det var oändligt mycket jobb. Men jag bestämde mig, och vissa veckor hade jag upp mot 10 prov samt inlämningar. När jag ganska snabbt märkte att jag faktiskt fick höga resultat på det jag fick avklarat blev det enklare att lägga in de högre växlarna på de kommande examinationerna. Jag kan inte säga att det var lätt, för fy ihelvete va jag har slitit! Jag är dock så himla nöjd över att jag fick allt gjort, och inte gav upp som många andra gör i trean, och som jag faktiskt var nära på att göra. Jag är stolt över mig själv att jag klarade av detta trots att jag var en idiot som sköt upp allting i till sista sekund. Många säger att gymnasiet är onödigt och något man inte behöver nytta av i framtiden, jag tror dock att detta har lärt iallafall mig en viktig läxa om hur man ska ta tag i saker och att allting faktiskt går att lösa bara man lägger manken till. Såååå.. Ni som ska börja 3an nu till hösten vill jag att ni ska tänka på mina misstag och inte ge upp! För skolan är så viktig och ett år går så himla snabbt. Här är mina tips för hur man får A i alla ämnen (förutom 1 haha):


- Skjut inte upp någonting! Face it, och gör det direkt även hur jobbigt det än är. Sjukanmäla sig på en provdag är lönlöst, gå dit och se till att du är förberedd den dagen. Om du skjuter upp examinationer kommer de tynga ner dig senare, när du även har andra viktiga arbeten och prov att avrätta. Det må kännas enklare att skjuta upp något, men det är inte så att proven och inlämningarna blir färre, snarare ökar de i antal ju närmare studenten man kommer. Va inte lat!

- Prata med dina lärare, och gör det kontinuerligt. Ju mer villig du är och visar att du vill nå de högre målen kommer även din lärare vilja hjälpa dig. Om det är något som gick dåligt, fråga hur du kan lösa det. Du går inte i skolan för din lärares, föräldrar eller någon annan individs skull... Du går i skolan för din skull och det är ditt ansvar att se till så allting står rätt till!

- Håll ut. Även fast det kanske inte känns som de så går 3an oerhört snabbt och det kommer kännas som allt rusat fram i 100km/ h när du sitter här som jag veckan innan studenten. Även fast man blir skoltrött (det är helt naturligt och helt förståeligt) måste man hålla ut. Efter studenten kommer man vara helt ledig, om man så vill, och då tror jag man kommer ångra att man var lat och lät betygen förbli dåliga.

- Om man är dum nog att skjuta up saker, vilket alla vi människor har en tendens till att göra, så måste man inse att det aldrig är för sent! Om de två sista månaderna är stressiga så får de vara det! Alla klarar av stress under en kortare period och när betygen sen delas ut kommer ingen vara lyckligare än du för du tog tag i det! Jag vet personligen ingen lycka som att få bra betyg som jag själv kan styra. Betygen är dina och den lyckan de ger är du den enda som kan kontrollera, se till att göra dig själv lycklig!

- Belöna dig själv genom när du får bra betyg, och inse värdet i ett bra betyg. Även fast man kanske inte vet vad man vill plugga till senare på högskola, eller om man bara vill jobba, är det alltid viktigt att ha en säkerhet. Kunskap väger tungt och man kommer kunna ha nytta av bra betyg genom hela livet. Jag brukar belöna mig själv genom att unna mig något fint eller möta en vän på ett glas vin. Det handlar om att våga vara stolt över sig själv och sina prestationer!

- Ta din chans, och gör något bra av det. Det finns människor runt om i världen som inte får chansen att studera. Tänk så och du kommer ha mycket enklare för att gå upp till skolan. Det finns människor som hade dödat för att få studera i 13 år, och dessutom gratis (+studiebidrag!!). Det känns ju lagom segt att behöva plugga upp ämnen i efterhand när du inser att du kanske faktiskt vill plugga vidare.

- Planera din tid, det underlättar något oerhört. Ju mer strukturerat mitt liv ju enklare blir det att hålla koll på alla bollar som flyger runt hejvilt i luften. Om du har pluggtimmar är det så mycket enklare att få saker gjort, och även kunna planera in annat. Schemat blir pressat och man har ingen tid för att skjuta upp skolarbetet till en annan dag. Jag är oerhört tacksam att jag fått jobba så mycket som jag har vid sidan om då det har hjälpt mig att verkligen planera min tid och inte göra det möjligt att skjuta upp plugget.

Hoppas alla får ett fint sommarlov. Njut av sista tiden i skolan nu. <3> / Stina


Jag & Filippa på mösspåtagningen... Snart ska de oerhört snygga mössorna på igen!

Gillar

Kommentarer