ÄR JAG EN DÅLIG FÖREBILD?

| Stina

Självklart kommer vi människor alltid tycka olika och på gott och ont kan vi inte alltid hålla med om varandras åsikter och val. Idag läste jag min fina vän och bloggkollega Toves inlägg HÄR angående köp av dyra väskor. Jag tycker absolut hon har en superbra poäng i hennes inlägg samtidigt som jag inte vill hålla med. (kanske för jag idag köpte en väldigt dyr väska haha!).

Jag tror inte på att jag är en dålig förebild för jag spontanköpt en dyr handväska idag. Jag är medveten om att det är en dyr väska, och att nästan 11000 kronor är mer än vad vissa tjänar i månaden. Jag är medveten om att folk kommer tycka att jag borde lagt mina pengar på annat. Jag är mer än väl medveten om att folk reagerar och blir sura. Trots detta är jag medveten om en sak mer än de ovan nämnda.. Jag är inte en dålig människa för jag köper en dyr väska! Bakom denna dyra väska finns det en 19 årig tjej som tjänat pengar, skattat och skänkt pengar till välgörenhet sen många år tillbaka. Det finns en tjej som går upp tidigt på morgonen innan skolan för att jobba, sliter bakom skolbänken för att få bra betyg och fortsätter jobba efter skolan. En tjej som dag in och dag ut har mål och drömmar, och en tjej som jobbar dag och natt för att tjäna pengar. Trots detta så unnar jag mig SÄLLAN saker. Jag shoppar nästan aldrig, och jag skulle aldrig gå och spontanköpa lite tröjor på H&M efter skolan bara för jag vill ha en tröja. Jag har vänner, bekanta och jag läser bloggar där personerna i sig alltid har inhandlat nytt smink och köper flera (mindre dyra) väskor. Jag är inte en sån här person, och jag säger inte att det är fel att vara det heller.

Det jag försöker förmedla är att dessa småsaker tillslut blir en stor summa. Exempel: om jag nu köper en väska för nästan 11000 kronor idag vet jag att det är bra kvalite och att den kommer hålla i flera flera år och va i bra skick i iallafall 20 år. Om jag köper en väska för 1000 idag vet jag att den kommer gå sönder efter 1 år och med enkel matematik så kan man räkna ut att dessa småköp kommer resultera i samma summa som kvalité köpet i slutändan.

Så vem är nu en dålig förebild? Inte anser jag iallafall att vi bloggare som köper dyra väskor är det. Min personliga åsikt är iallafall att en person som tänker på miljön och köper en kvalité vara är en bättre förebild än någon som köper nya väskor varje år. För vem är inte boven om vi ser detta från ett miljöperspektiv?

Och nej, jag säger inte att man ska köpa en väska för 11000 kronor för att vara en bra förebild. Men jag vill inte heller påstå att man är en bra förebild bara för man har skippat att göra det. Jag anser att jag, som sällan unnar mig och jobbar järnet varje dag, får unna mig något jag verkligen vill ha och ska ha rätten att slippa hat. Jag köper inte väskan för jag vill "passa in" eller bli mer älskad, jag köper väskan för jag faktiskt ser det som en invistering ur ett privat- och miljöperspektiv. Jag har enbart fått hatkommentarer angående mitt väsk-köp idag. Jag vet inte varför, och jag tycker det är supertråkigt såklart! Vad tycker ni?

Inlägget är skriver som hastigast, och jag ska snart iväg och jobba. Hoppas ni har förståelse för detta och dela gärna med er av er åsikt! Så intressant att höra vad ni tycker. Kram / Stina

Gillar

Kommentarer